Saatos protés rasial, patung arca di Amérika Serikat

Di peuntas Amérika Serikat, patung pimpinan Confederate sareng inohong sajarah anu aya hubunganana sareng perbudakan sareng pembunuhan warga asli Amerika nuju dirubuhkeun, dirusak, dirusak, dipindahkeun atanapi dipiceun saatos protés anu aya hubunganana sareng maotna George Floyd, saurang jalma hideung, di pulisi dijagaan tanggal 25 Méi di Minneapolis.

Di New York, Museum Sejarah Alam Amérika ngumumkeun dinten Minggu yén bakal ngaleungitkeun patung Theodore Roosevelt, présidén Amérika Serikat ka-26, ti luar gerbang utama na. Patung nembongkeun Roosevelt naék kuda, diapit ku urang Afrika Amérika sareng urang Asli Amérika anu leumpang. Musium henteu acan nyarios naon anu bakal dilakukeun ku patung.

Di Houston, dua patung Confederate di taman umum parantos dipiceun. Salah sahiji patung éta, Spirit of the Confederacy, patung perunggu ngalambangkeun malaikat nganggo pedang sareng dahan palem, parantos ngadeg di Sam Houston Park langkung ti 100 taun sareng ayeuna aya di gudang kota.

Kota parantos ngatur pikeun mindahkeun patung éta ka Museum Museum Budaya Amérika Amérika Houston.

Sedengkeun sababaraha urang nyauran sareng nyandak tindakan pikeun ngaleungitkeun patung Confederate, anu sanés ngabela aranjeunna.

Di Richmond, Virginia, patung Jenderal Confederate Robert E. Lee parantos janten pusat konflik. Démonstran maréntahkeun patung éta dijagragkeun, sareng Gubernur Virginia Ralph Northam ngaluarkeun paréntah kanggo ngaleungitkeun éta.

Tapi, paréntah éta diblokir salaku sakuliling pamilik perumahan ngajukeun gugatan di pengadilan féderal anu nyatakeun yén ngaleungitkeun patung éta bakal ngirangan sipat di sakurilingna.

Hakim Féderal Bradley Cavedo mutuskeun minggu kamari yén patung éta mangrupikeun milik masarakat dumasar kana kalakuan strukturna ti 1890. Anjeunna ngaluarkeun paréntah paréntah nagara sanés ngagugurkeunana sateuacan aya putusan akhir.

Panilitian 2016 ku Pusat Hukum Kemiskinan Kidul, organisasi advokasi hukum nirlaba, mendakan yén aya langkung ti 1.500 simbol Konfederasi umum di Amérika Serikat dina bentuk patung, umbul, pelat lisénsi nagara, nami sakola, jalan, taman, liburan sareng markas-markas militér, seuseueurna kentel di Kidul.

Jumlah patung Confederate sareng tugu teras langkung ti 700.

Béda pandanganana

Asosiasi Nasional pikeun Kamajuan Jalma Berwarna, hiji organisasi hak-hak sipil, parantos nyungkeun panyabutan simbol Konfederasi tina ruang publik sareng pamaréntahan mangtaun-taun. Nanging, aya pandangan anu béda ngeunaan kumaha kaayaan artéfak sajarah.

"Kuring keuheul ngeunaan ieu kusabab ieu mangrupikeun gambaran tina sajarah urang, ieu mangrupikeun gambaran tina naon anu kami pikir henteu kunanaon," saur Tony Brown, profésor sosiologi hideung diréktur Kelompok Kerja Pengalaman Rasisme sareng Ras di Universitas Rice. "Dina waktos anu sasarengan, urang panginten tiasa aya luka di masarakat, sareng kami pikir henteu kunanaon deui sareng hoyong miceun gambarna."

Pamustunganana, Brown nyarios yén anjeunna hoyong ningali patung-patung tetep.

"Kami condong hoyong ngabodaskeun sajarah urang. Kami condong hoyong nyatakeun rasisme sanés bagian tina diri kami, sanés bagian tina struktur urang, sanés bagian tina nilai-nilai kami. Janten, nalika anjeun nyandak patung, anjeun ngabodaskeun sajarah urang, sareng ti waktos éta ka hareup, éta condong ngajantenkeun anu mindahkeun patung ngarasa yén aranjeunna parantos cukup, "saur anjeunna.

Henteu ngajantenkeun hal-hal sanés tapi ngajantenkeun hal-hal ditingali ku kontéks persis kumaha anjeun ngajantenkeun jalma ngartos kumaha jero pisan rasisme anu ditanamkeun, Brown nyatakeun.

"Mata uang bangsa urang didamel tina katun, sareng sadaya artos kami dicitak ku urang kulit bodas, sareng sababaraha diantarana ngagaduhan budak. Nalika anjeun nunjukkeun jenis buktina, anjeun nyarios, antosan sakedap, kami mayar barang nganggo katun anu dicitak sareng pamilik budak. Teras anjeun ningali kumaha jero pisan rasisme éta, "saurna.

James Douglas, profésor hukum di Universitas Texas Kidul sareng présidén bab Houston tina NAACP, hoyong ningali patung Confederate dihapus.

"Aranjeunna henteu aya hubunganana sareng Perang Sipil. Patung-patung dipasang pikeun ngahargaan prajurit Konfederasi sareng ngantepkeun urang Afrika Amérika terang yén urang bule aya dina kendali. Aranjeunna didirikeun pikeun nunjukkeun kakuatan jalma kulit bodas anu didamel ti urang Afrika Amérika, "saurna.

Kaputusan dibantingkeun

Douglas ogé kritikus ngeunaan kaputusan Houston pikeun mindahkeun Roh patung Confederacy ka musium.

"Patung ieu pikeun ngahargaan para pahlawan anu merjuangkeun hak-hak nagara, dina intina jalma-jalma anu berjuang ngajaga urang Afrika Amérika salaku budak. Naha saur anjeun aya anu nyarankeun ngajukeun patung di Museum Holocaust anu nyarios yén patung ieu didamel pikeun ngahargaan jalma-jalma anu ngabunuh urang Yahudi di ruang bénsin? " anjeunna naros.

Patung sareng peringatan kanggo ngahargaan jalma, saur Douglas. Ngan nempatkeun aranjeunna dina musium Amérika Amérika henteu nyandak kanyataan yén patung ngahargaan aranjeunna.

Pikeun Brown, ngantepkeun arca dina tempatna henteu ngahargaan jalmi éta.

"Kanggo abdi, éta nunjukkeun lembaga. Nalika anjeun ngagaduhan patung Confederate, éta henteu nyarios nanaon tentang jalmi éta. Éta nyatakeun hal ngeunaan kapamimpinan. Éta nyatakeun hal ngeunaan saha waé anu ko-asup kana patung éta, saha waé anu nyarios yén patung éta milikna. Saur anjeun henteu kersa mupus sajarah éta, ”saurna.

Brown nyarios yén jalma kedah nyéépkeun waktos langkung seueur pikeun kumaha éta "kami mutuskeun éta pahlawan urang pikeun ngamimitian, ngitung kumaha urang mutuskeun gambar éta henteu kunanaon".

Gerakan Hideung Hirup Matéri maksakeun Amérika pikeun marios deui jaman baheula di saluareun patung Confederate.

HBO samentawis ngaleungitkeun pilem 1939 Isro sareng Angin tina tawaran online na minggu kamari sareng ngarencanakeun ngaleupaskeun pilem klasik ku diskusi kontéks sajarah na. Pilem ieu parantos dikritik pikeun ngamulyakeun perbudakan.

Ogé, minggu kamari, Quaker Oats Co ngumumkeun yén éta ngaluarkeun gambar awéwé hideung tina bungkus siropna anu umur 130 taun sareng merek campuran pancake Bibi Jemima sareng ngagentos namina. Mars Inc nuturkeun jasna ku ngaleungitkeun gambar lalaki kulit hideung tina bungkusan mérek béas na anu populér Paman Ben sareng nyarios yén éta bakal ngagentos nami éta.

Dua mérek dikritik kusabab gambar stereotipisna sareng panggunaan ngahormat anu nunjukkeun waktos nalika urang bule kulit bodas nganggo "bibi" atanapi "paman" kusabab aranjeunna henteu hoyong alamat jalma hideung salaku "Mr" atanapi "Mrs".

Duanana Brown sareng Douglas mendakan HBO sacara saderhana, tapi aranjeunna ningali gerakan ku dua perusahaan makanan béda-béda.

Gambaran négatip

"Éta hal anu leres anu kedah dilakukeun," saur Douglas. "Kami ngagaduhan perusahaan ageung pikeun ngawujudkeun kamungkiran cara aranjeunna. Aranjeunna (nyarios), 'Kami hoyong ngarobih sabab kami sadar yén ieu mangrupikeun gambaran négatip pikeun urang Afrika Amérika.' Aranjeunna ngakuan ayeuna sareng aranjeunna ngaleungitkeun éta. "

Pikeun Brown, gerakanana ngan ukur cara séjén pikeun perusahaan ngajual langkung seueur produk.

12

Démonstran nyobian narik patung Andrew Jackson, tilas présidén AS, di Lafayette Park payuneun Gedong Bodas nalika protés henteu sami dina Washington, DC, Senén. JOSHUA ROBERTS / REUTERS


Waktos Post: Jul-25-2020